tarafından eklendi tarafından eklendi İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Pierre Bourdieu’nün Alan Teorisi ve Sermaye Kavramı

Universus Bizbize Etkinlik Raporu

Tarih: 5 Eylül 2018

Bizbize etkinliklerinin yeni çalışmasında Galatasaray Üniversitesi Sosyoloji Yüksek Lisans öğrencisi Cihan Tekin, ” Pierre Bourdieu’nün Alan Teorisi ve Sermaye Kavramı” başlığı altında konuşmasını gerçekleştirdi.

İlk olarak Pierre Bourdieu’nün teorik altyapısının oluşmasında belirleyici rol oynayan yaşam serüvenine kısaca bir giriş yapan Tekin, Alan Teorisi’nin temel özelliklerini anlattı. Alan içerisinde bulunan aktörlerin temel davranışlarını açıklayan “İllusio, Doxa, Habitus ve Sermaye” kavramlarına değinildi. Bu kavramların Bourdieu sosyolojisinde yapı ve özne ikiliğini aşarak pratiğe ulaşmadaki yöntemleri açıklandı. “Pratik, yapı ve aktör arasındaki diyalektik ilişkinin sonucudur.” tespitinden hareketle yapı ve aktörlerin alan içerisindeki konumlarını belirlemede “Sermaye” kavramının nasıl rol oynadığı açıklanmaya çalışıldı. Aktör konumlarının farklı alanlarda farklı sermayeler yolu ile nasıl belirlendiği, yeniden üretim stratejileri ile alanı kurgulayanların hiyerarşilerini nasıl devam ettirdiği ve aktörlerin alanın kurucuları tarafından oyunu nasıl içselleştirdiği gibi konular tartışmaya açıldı.

Yaklaşık 1 saat süren etkinlik, 10 katılımcı ile gerçekleştirildi. Etkinlik sırasında İstanbul dışında bulunanlar için Youtube üzerinden canlı yayın gerçekleştirildi.

İlk yorum yapan siz olun

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir