Araştırma Gönüllüsü Programı Nedir?
Universus Sosyal Araştırmalar Merkezi’nin düzenlediği Araştırma Gönüllülüğü Programı, öncelikle kesinlikle bir staj programı değildir. Dayanışma ve birlikte öğrenme ilkeleri üzerine bina edilen programın temel maksadı, programa dahil olan herkesin hiyerarşisiz bir ortamda birbirini beslemesidir.
Programa kimler başvurabilir?
İstanbul, İzmir ve Ankara dışındaki şehirlerde lisans düzeyinde eğitim gören, akademiye dair arzuları ve topluma dair kaygıları olan genç araştırmacılar başvurabilir. Universus Sosyal Araştırmalar Merkezi bünyesindeki araştırmacıların çalışma alanları üzerinden kendisini şekillendirir. Dolayısıyla, hiçbir alan kısıtlaması olmadan sosyal bilimler alanında çalışmalar yürütmek isteyen herkes bu programa başvurabilir.
Bu sınırlandırmayı neye göre yaptınız?
Bir taraftan akademinin niteliksizleşmesi diğer taraftan Boğaziçi Üniversitesi’ne atanan kayyum-rektör mücadelesi etrafında filizlenen tartışmalardan hareketle bu dönem programı, İstanbul, İzmir ve Ankara dışındaki şehirlere ulaşmak gayesi ile gerçekleştiriyoruz. Kayyum-rektör tartışmaları ve bunun tek bir üniversiteye ait olmaması bir tarafa, “akademiye erişmek” açısından bu şehirlerin görece avantajlı konumlarını tanıyor ve bu eşitsizliğin ortadan kaldırılması adına bir adım atmak istiyoruz.
Programın içeriği ve süresi nedir?
Bahar Dönemi Araştırma Gönüllülüğü Programı 01 Mart 2021 – 30 Haziran 2021 arasında gerçekleştirilecektir. Bu program dahilinde 14 hafta sürecek “Seminer Dersleriyle” sosyal bilimlerdeki güncel tartışmalar ele alınacak ve bunun yanında programın başından sonuna dek devam edecek olan “Araştırma Süreci” yürütülecektir. Bu süreç, daha önce herhangi bir araştırma yürütmemiş olması muhtemel gönüllünün, dilediği alanda ve konuda gerçekleştireceği bir çalışmayı program süresinde tamamlamayı amaçlamaktadır. “Eşlikçilik Sistemi” olarak adlandırdığımız yöntem, benzer konularda çalışan bir Universus araştırmacısı ile gönüllüyü bir araya getirerek; deneyimi, bilgiyi ve tecrübeyi genç araştırmacılarımıza aktarmayı hedeflemektedir. Böylece gönüllü, araştırma süreci boyunca zorlandığı noktalarda yalnız kalmayacak ve gerekli akademik desteği eşlikçisinden talep ederek deneyim kazanacaktır.
Programa katılmak isteyenler aşağıdaki aşağıdaki google formu doldurarak başvurularını gerçekleştirebilirler.
İlk yorum yapan siz olun