İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Doç. Dr. Cenk Özbay ile “Erkekliğin ve Cinselliğin Kıyısında”

Universus Deniz Kabuğu Günleri Etkinlik Raporu

“Erkekliğin ve Cinselliğin Kıyısında”

Doç. Dr. Cenk Özbay

Tarih: 7 Nisan 2018 Cumartesi

 

Deniz Kabuğu Günleri’nin dokuzuncu toplantısı akademisyen Cenk Özbay’ın katılımıyla gerçekleşmiştir.

Etkinliğin genel çerçevesini cinsel yönelimler, eşcinsellik/eşcinsel erkeklik kavramları oluşturmuştur. Özelde ise etkinlikte, Özbay’ın 2010 yılında yazdığı “Nocturnal Queers: Rent Boys’ Masculinity in Istanbul” isimli makaleyle başlayan ve konunun farklı yönlerini ele alan pek çok makaleyle devam eden, 2017 yılında ise kitaplaştırılan ancak Türkiye’de basımı olmayan ve Türkçe’ye çevrilmemiş olan kitabı üzerinden “Rent Boy”luk kavramı tartışılmıştır.

Rentboy’luk çalışmasının yapıldığı 2000’li yıllarda, özellikle İstanbul’un Beyoğlu bölgesinde yaygın olan, para karşılığı eşcinsel erkeklerle birlikte olan genç erkekler ile çalışma kapsamında görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Rentboyların seks işçiliğinden farklı bir konu olarak ele alınması ve spesifik olarak incelenmesinin en önemli sebeplerinden birisinin rentboyların kendilerini heteroseksüel olarak tanımlamaları olduğuna çalışmanın başında özellikle değinilmiştir.

Rentboyların demografik ve sosyoekonomik yapıları, kim oldukları, yaptıkları işin devamlılığı, işle kurdukları ilişki ve onu tanımlama biçimleri gibi pek çok parametre üzerinden ‘rentboyların rentboyluğu nereye koyduğuna ve ne beklediğine’ dair tartışma yürütülmüştür. Rentboyların görece dezavantajlı bölgelerde yaşadıkları, bu durumu kendi içlerinde meşru bulmadıkları ve kısa sürelik bir iş olarak gördükleri, aslında kadınlardan hoşlandıkları, büyük çoğunluğunun öğrenci veya işsiz olduğu, bir kısmının nişanlı veya evlenmek üzere olduğu sonuçları karşımıza çıkmıştır.

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir