Araştırma Gönüllüsü Programı Nedir?
Universus Sosyal Araştırmalar Merkezi’nin düzenlediği Araştırma Gönüllüsü Programı, öncelikle kesinlikle bir staj programı değildir. Dayanışma ve birlikte öğrenme ilkeleri üzerine bina edilen programın temel maksadı, programa dahil olan herkesin hiyerarşinin olmadığı bir ortamda birbirini beslemesidir.
Programa kimler başvurabilir?
İstanbul, İzmir ve Ankara dışındaki şehirlerde lisans düzeyinde eğitim gören, akademiye dair arzuları ve topluma dair kaygıları olan genç araştırmacılar başvurabilir. Universus Sosyal Araştırmalar Merkezi, bünyesindeki araştırmacıların çalışma alanları üzerinden kendisini şekillendirir. Dolayısıyla sosyal bilimler alanında çalışma yürütmek isteyen herkes bu programa başvurabilir.
Başvuruları neye göre sınırlandırdınız?
Şehir hatta ülke fark etmeksizin hızla niteliksizleşen ve kimi parametreleri karşılamaya dönük bir yarış halini alan akademinin durumunun farkındayız. Zaten ciddi bir emek ve istek gerektiren bu sürecin gün geçtikçe ne kadar zorlaştığını bizler de her gün tecrübe etmekteyiz. Ancak koşulların genel olarak kötü olmasının yanında bir de metropol dışında kalan şehirlerin “akademiye erişiminin” zorluğunu ve bu şehirlerin görece dezavantajlı konumlarını ayrıca tanımak gerektiğini düşünüyoruz. Dolayısıyla bu programı, mevcut eşitsizliği ortadan kaldırılmak adına ufak da olsa bir adım olarak görüyoruz.
Programın içeriği ve süresi nedir?
Bahar Dönemi Araştırma Gönüllüsü Programı 06 Mart 2022 – 26 Haziran 2022 arasında gerçekleştirilecektir. Bu program, bir arada ilerleyecek iki basamaktan oluşur: Bunlardan ilki, 10 hafta sürecek “Seminer Dersleri”dir. Haftaya ilişkin okumaları içeren, sosyal bilimlerin farklı disiplinlerindeki kesişen temel tartışmaların ele alındığı tartışma derslerini kapsar. İkincisi ise programın başından sonuna dek yürütülecek olan “Araştırma Süreci” dir. Bu süreç, daha önce herhangi bir araştırma yürütmemiş olması muhtemel gönüllünün, dilediği alanda ve konuda gerçekleştireceği bir çalışmayı program süresinde tamamlamasını amaçlamaktadır. “Eşlikçilik Sistemi” olarak adlandırdığımız yöntem, benzer konularda çalışan bir Universus araştırmacısı ile gönüllüyü bir araya getirerek; deneyimi, bilgiyi ve tecrübeyi genç araştırmacılarımıza aktarmayı hedeflemektedir. Böylece gönüllü, araştırma süreci boyunca zorlandığı noktalarda yalnız kalmayacak ve gerekli akademik desteği eşlikçisinden talep ederek deneyim kazanacaktır. Araştırma Gönüllüsü olacak arkadaşlarımızdan program süresince yukarıda bahsedilen gereklilikleri yerine getirmeleri beklenir.
Programa katılmak isteyenler aşağıdaki aşağıdaki google formu doldurarak başvurularını gerçekleştirebilirler.
İlk yorum yapan siz olun