İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Avrupa Feminist Çalışma Grubu: “FEMİNİZM ŞİMDİ! Üçüncü Bölüm: Feminist Bir Perspektiften Dayanışma Mekanizmaları” | Çeviri: Fethiye Beşir-İletmiş

Feminist Bir Perspektiften Dayanışma Mekanizmaları

Avrupa Feminist Çalışma Grubu[i]

05.05.2020

Çeviri: Fethiye Beşir-İletmiş

Orijinal Metin: https://www.rosalux.de/en/news/id/42140/feminism-now

Ekonomik krize ve durgunluğa yanıt vermenin bir aracı olarak kemer sıkma, sadece mevcut sorunlara sürdürülebilir, kapsamlı ve tutarlı çözümler sunmak için uygun olmamakta kalmıyor, aynı zamanda COVID-19’un yayılmasından ve hükümetleri salgının patlak vermesinden çok önce toplumlarının fiziksel, zihinsel, toplumsal ve ekonomik esenliğini teminat altına almalarını kısıtlanmasından da sorumlu. Kadınlar*, yaşamları boyunca yapısal eşitsizlikle ve 2008/09 finansal krizi öncesinde bir dizi önlemle karşı karşıya kaldılar. Daha düşük refah seviyeleri ve kamu hizmetlerine ve sosyal güvenliğe artan bağımlılıkları gibi şeyler yüzünden, kadınlar* kemer sıkma politikalarının asıl yükünü taşıdılar. Bu nedenle, kadınlar*, aynı eski tedbirlerle ele alınırsa yaşadığımız krizin sonuçları nedeniyle daha da acı çekecek.

Son finansal krize verilen ve felaketle sonuçlanan karşılıklardan ders almalı ve COVID-19 krizinin ekonomik etkilerine ve öngörülen durgunluğa hem yeni görüşler hem de hedef gözeten önlemlerle yaklaşmalıyız. Değil aylarca, yıllarca hissedilecek etkilerle birlikte ekonomilerin düşüşe geçmesi beklenirken, herhangi bir finansal kurtarma önlemi ve teşvik paketi, toplumsal cinsiyet, ırksal ve ekonomik eşitliğin ve yanı sıra çevresel adaleti merkez alan koşullara da bağlı olmalı. Ve Avrupa’daki çoğu ülke hem sağlık krizi hem de sonucunda ortaya çıkan sosyo-ekonomik krizle savaşma kabiliyetlerini ciddi şekilde kısıtlayan borçlarla bunalırken, bu önlemler ve paketler Avrupa çapında uygulanmalıdır. Aşağıdakilerin gerekli olduğunu savunuyoruz:

• Hemen daha küçük, ekonomik olarak daha zayıf/çevredeki veya daha zorlanan ekonomilere (şartlı) finansal dayanışma sağlanmalı.
• Finansal dayanışmayı, sağlanan kaynakların iklim kriziyle mücadele eden ve toplumsal cinsiyet, ırksal ve ekonomik eşitliği ilerletecek şekilde kullanılması şartına bağlanmalı.
• Ülkelerin hayat kurtarma ve toplumları ayakta tutmaya kaynak ayırma şansı vermek için hem AB’de hem de küresel olarak borçlar askıya alınmalı.
• Kriz süresi boyunca AB İstikrar ve Büyüme Paktı askıya alınmalı ve bütçe açığı kurallarına uymaya çalışmak kemer sıkmaya iten esas etken olduğu için gelecekte reforme etmeye/kaldırmaya/değiştirmeye çalışılmalı.
• Avrupa Birliği dahilinde acil durum desteği mümkün kılınmalı. Kayıt dışı ekonomide çalışan işçiler (kadınlar genelde kayıt dışı çalışırlar) ve sınır ötesi işçiler de dahil olmak üzere sözleşmesi veya sektörü fark etmeksizin tüm işçiler için mümkün kılınan Avrupa işsizlik güvencesi düzenlemesi gibi acil durum ve gelir kaybı desteğini içermeli.
• AB üyesi olmayan Avrupa ülkelerinin adil koşullara sahip olmasını ve AB’nin toplumsal cinsiyet eşitsizliğini çözmeye yardımcı olacak önlemleri uygulamalarına yardımcı olmasını sağlamak. COVID-19 kriziyle gelen toplumsal sorunların etkili bir şekilde çözülmesini sağlamak için AB ile Rusya veya Rusya ve Ukrayna arasındaki çatışmaların çözülmesi gerekiyor.


[i] Bu Feminist Manifesto Roza Lüksemburg Vakfı’nın Avrupa Feminist Çalışma Grubu’nun üyeleri tarafından yazıldı. Belçika, Çek Cumhuriyeti, Almanya, Yunanistan, Polonya, Rusya, İspanya, İngiltere ve Ukrayna’da, Avrupa’nın her yerinde yaşıyoruz ve çalışıyoruz.

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir